Bevallen op medische indicatie
Wat is een medische indicatie?
Als u een 'medische indicatie' krijgt voor uw bevalling, betekent dit dat u in het ziekenhuis moet bevallen onder begeleiding van een medisch specialistisch team. U krijgt een medische indicatie als er rondom de zwangerschap of de bevalling een verhoogd risico is voor de gezondheid van u of uw baby.
Het eigen zorgpad
Niet iedere zwangere vrouw is hetzelfde en heeft dezelfde behoeften. Daarom werken we op de polikliniek Verloskunde met zorgpaden. Na het intakegesprek zijn we op de hoogte van uw voorgeschiedenis en huidige problemen, zodat we voor u een persoonlijk zorgpad kunnen maken. U kunt het zorgpad zien als de 'routeplanner' van uw zwangerschap. U krijgt een patiënten informatie dossier, waarin dit zorgpad is uitgewerkt.
Wie voeren de controles uit?
Het medisch team op de polikliniek bestaat uit gynaecologen, arts-assistenten en klinisch verloskundigen. Na het intakegesprek wordt met u besproken wie uw hoofbehandelaar (gynaecoloog) en casemanager (arts-assistent of klinisch verloskundige) zijn. Zij begeleiden samen uw zwangerschap.
Spoedcontroles
In het begin van de zwangerschap krijgt u een belkaartje. Op dit belkaartje staat informatie over wanneer u moet bellen. Soms kan het dan nodig zijn dat u met spoed voor een controle moet komen.
Spoedcontroles vinden plaats bij de Behandelunit. Deze Behandelunit is op de eerste verdieping bij Rhena - Geboortecentrum. Bij de Behandelunit kan het soms druk zijn, waardoor u misschien langer moet wachten. De verpleegkundige bij de Behandelunit informeert u hierover.
Wie is er bij uw bevalling?
Meestal wordt uw bevalling begeleid door een arts-assistenten of een klinisch verloskundigen. Zij mogen zelfstandig een bevalling begeleiden, maar altijd onder de eindverantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Daarnaast is er altijd een specialistisch verpleegkundige en/of een kraamverzorgende bij uw bevalling en mogelijk een leerling-verpleegkundige. Er is niet altijd een gynaecoloog bij de bevalling aanwezig, maar er is wel altijd een gynaecoloog beschikbaar indien nodig.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Zo zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst goede zorg kunnen blijven geven. Mogelijk is er daarom ook een co-assistent of een verloskundige in opleiding bij uw bevalling aanwezig. Zij mogen, uitsluitend onder toezicht en met uw toestemming, uw bevalling begeleiden.
Reanimeren
In het Albert Schweitzer ziekenhuis vragen we standaard aan patiënten of zij in geval van een hartstilstand wel of niet gereanimeerd willen worden. Bij Rhena - Geboortecentrum wordt deze vraag niet gesteld. Iedere patiënt die bij Rhena - Geboortecentrum verblijft als zwangere, vanwege een bevalling of als kraamvrouw, zal in geval van een hartstilstand worden gereanimeerd. De reden hiervoor is dat wij er vanuit gaan dat u gereanimeerd wilt worden, omdat u zorg draagt voor uw ongeboren of pasgeboren baby. Het is namelijk zo dat als we niet zouden reanimeren, uw lichaam ook geen zuurstof meer aan uw ongeboren baby kan doorgeven. Daardoor is de kans erg groot dat uw baby het dan ook niet overleeft.